NYHETER

Bastu i lägenhet: Allt du behöver veta

Att installera en bastu i din lägenhet är en spännande idé som kan förvandla ditt hem till ett eget spa. Innan du dyker in i detta projekt är det dock viktigt att överväga några viktiga faktorer för att säkerställa att det blir en framgångsrik och säker upplevelse. Här är några av de saker du behöver tänka på inför att du installerar en bastu i din lägenhet:

 1. Utrymme och placering: Först och främst måste du utvärdera utrymmet i din lägenhet för att bestämma var du ska placera bastun. Om du har tillräckligt med utrymme kan en traditionell bastu vara ett alternativ, men om utrymmet är begränsat kan en infraröd bastu vara mer lämplig. Tänk på tillgänglighet, ventilation och avstånd till andra rum när du väljer plats. Generellt sett rekommenderas det att placera bastun så långt bort som möjligt från sovrum och vardagsrum för att minimera störningar och säkerställa avskildhet.
 2. Tillstånd och godkännanden: Innan du börjar installera bastun måste du kontrollera om det krävs tillstånd eller godkännanden från din bostadsförening, hyresvärd eller kommun. Vissa platser har regler och bestämmelser som styr installationen av bastur och andra värmeelement. Att följa reglerna är avgörande för att undvika framtida problem.
 3. Typ av bastu: Det finns olika typer av bastur att välja mellan, inklusive traditionella bastustugor och infraröda bastur. Var noga med att göra din research och välja den typ som bäst passar dina behov och din lägenhetsutrymme.
 4. Installation och elanslutning: Bastun kommer att kräva en tillförlitlig elanslutning för att drivas. Det är viktigt att anlita en kvalificerad elektriker för att installera bastun och se till att allt görs enligt säkerhetsföreskrifterna.
 5.  Ventilation: En korrekt ventilation är avgörande för en säker och behaglig bastuupplevelse. Se till att din bastu har tillräcklig ventilation för att undvika överhettning och för att säkerställa god luftcirkulation.
 6. Säkerhetsfunktioner: För att säkerställa en säker användning av bastun är det viktigt att se till att den är utrustad med lämpliga säkerhetsfunktioner. Det kan inkludera temperaturkontroller, nödstopp och tillräcklig belysning.
 7. Underhåll och skötsel: Efter att bastun är installerad är det viktigt att regelbundet underhålla och sköta om den för att säkerställa att den fortsätter att fungera korrekt och säkert. Detta kan inkludera rengöring av ytor, byte av förbrukningsmaterial och regelbunden inspektion av alla system.

Att installera en bastu i din lägenhet kan vara en fantastisk investering i din hälsa och välbefinnande. Så varför inte ta steget och skapa din alldeles egna bastumiljö hemma redan idag?

Fördelar med bastu i lägenhet

Att ha en bastu i lägenheten är en lyx som kan förvandla din vardag till en avkopplande spa-upplevelse. En bastu i lägenheten erbjuder en rad fördelar för din hälsa och välbefinnande. Här är några av de främsta fördelarna:

 • Avslappning och Stressavlastning: Efter en lång dag är det inget som slår känslan av att koppla av i en varm bastu. Värmen hjälper till att minska muskelspänningar och frigör endorfiner som kan minska stress och ångest.
 • Förbättrad Blodcirkulation: Värmen från bastun öppnar upp blodkärlen, vilket förbättrar blodcirkulationen. Detta kan bidra till bättre syre- och näringsflöde till kroppens celler och organ.
 • Avgiftning: Genom att svettas i bastun kan du hjälpa kroppen att göra sig av med gifter och andra skadliga ämnen. Detta kan främja en sundare hud och öka kroppens naturliga avgiftningsprocesser.
 • Förbättrad Sömnkvalitet: En avkopplande stund i bastun innan läggdags kan bidra till att främja en djupare och mer återhämtande sömn. Värmen kan hjälpa kroppen att slappna av och förbereda sig för vila.
 • Hudvård och Skönhet: Regelbunden bastubadning kan bidra till att rensa porerna, öka cirkulationen och ge huden en frisk lyster. Detta kan hjälpa till att minska risken för akne och andra hudproblem samt fördröja åldrandeprocessen.
 • Stärkt Immunförsvar: Studier har visat att regelbunden bastubadning kan stimulera immunförsvaret genom att öka produktionen av vita blodkroppar och förbättra kroppens förmåga att bekämpa infektioner och sjukdomar.

Finns det regler eller restriktioner gällande att installera en bastu i en lägenhet?

Regler och restriktioner för att installera en bastu i en lägenhet kan variera beroende på var du bor och vilka lagar och föreskrifter som gäller i din region. Det är viktigt att undersöka lokala byggnadsbestämmelser, hyresavtal och föreningens stadgar innan du installerar en bastu i din lägenhet.

Vissa bostadsföreningar eller hyresvärdar kan ha specifika regler och restriktioner när det gäller installation av bastur och andra värmeelement i lägenheter. Dessa kan inkludera krav på tillstånd eller godkännanden innan installationen får påbörjas, samt regler för placering, ventilation och säkerhet.

Även om det inte finns några specifika lagar som förbjuder installation av bastur i lägenheter kan det finnas byggnadskoder och säkerhetsföreskrifter som måste följas för att säkerställa att bastun är säker att använda och inte utgör någon risk för dig själv eller dina grannar.

Det är alltid bäst att rådfråga din hyresvärd eller bostadsförening och eventuellt konsultera en professionell för att säkerställa att du följer alla regler och föreskrifter innan du installerar en bastu i din lägenhet. På så sätt kan du undvika oönskade problem och konflikter i framtiden.


Vi på BOB Våstrumsrenovering är specialister på basturenoveringar. Vårt erfarna team av hantverkare är dedikerade till att skapa lösningar som passar dina unika behov och önskemål. Välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig med din bastu i lägenhet!

BOB Våtrumsrenovering hjälper privatpersoner, företag och fastighetsägare med renovering av bastu i lägeheter i hela Stockholms län. Vårt geografiska område spänner sig med basturenoveringar på Värmdö, till renovering på Södermalm och upp till Sollentuna och Norrtälje.

Kontakta oss för ett kostnadsfritt hembesök!

 

Skicka in din förfrågan till oss idag!

Genom att klicka på skicka medelande så godkänner du våran privacy policy, du kan när som helst skriva till oss för att ta bort dina uppgifter.