Basturenovering

Lyxig bastu i trä med stor modern glasdörr och glasvägg samt spotlights i taket

Vi hjälper dig med renovering av bastu inomhus

Din specialist inom basturenovering, särskilt i samband med stora badrumsrenoveringar. Vi kombinerar traditionell hantverksskicklighet med modern design för att skapa bastu som inte bara uppfyller tekniska standarder utan också lever upp till höga estetiska krav. Vårt erfarna team av hantverkare är dedikerade till att skapa lösningar som passar dina unika behov och önskemål.

Oavsett om det är en finsk bastu, ångbastu eller modern variant, tar vi hand om allt från materialval till installation och detaljer som belysning och ventilation. Vi på BOB Våtrumsrenovering kan hjälpa er med både platsbyggda lösningar och färdiga byggsatser från leverantör. 

Att renovera badrummet är en investering som förbättrar komforten och estetiken i ett av bostadens viktigaste rum. Något som har blivit mycket populärt de senaste åren är att även passa på att bygga bastu när man ändå är i gång med en badrumsrenovering eller tvättstugerenovering.

Vi renoverar din bastu med engagemang och respekt för dig och ditt hem!

Vitt modernt badkar med en trähylla för badkaret med produkter från märket Rituals
Träbastu med olika nivåer av sittplatser, inbyggd belysning, ett svart bastuaggregat från Tylö och en trähink med vatten
Träbastu med olika nivåer av sittplatser och inbyggd belysning

Bastun, en urgammal tradition, erbjuder inte bara fysiska hälsofördelar utan representerar också en unik social och kulturell upplevelse. Från de finska sjöarnas stillhet till nordiska snölandskap. Bastun har varit en plats för avkoppling och gemenskap, där människor delar stunder av värme och välbefinnande.

Skicka in din förfrågan till oss idag!

Genom att klicka på skicka medelande så godkänner du våran privacy policy, du kan när som helst skriva till oss för att ta bort dina uppgifter.

Typer av bastu inomhus

När det kommer till att bygga bastu inomhus finns det en rad olika alternativ att välja mellan. Först och främst behöver du välja den typen av bastu som du vill ha till ditt badrum. Den klassiska torrbastun är möjlig att bygga inomhus med ett elektriskt aggregat. De övriga två alternativen är en ångbastu eller infraröd bastu. Varje variant skapar en unik bastuupplevelse med sina egna särdrag och fördelar.

Torrbastu:
Den torra bastun är kanske den mest traditionella och populära formen av bastu. Temperaturen i en torrbastu ligger vanligtvis mellan 60 och 100 grader Celsius, och luftfuktigheten är låg. Värmen genereras av en bastuaggregatet, och den torra luften skapar en intensiv, svettig upplevelse.

Ångbastu:
Ångbastun skiljer sig genom att använda ånga istället för torr värme. Temperaturen är vanligtvis lägre, runt 40-50 grader Celsius, men luftfuktigheten är hög. Ångan hjälper till att öppna upp porerna i huden och främjar djupgående rengöring. Denna bastutyp är känd för sina avslappnande effekter, lindring av andningsproblem och förbättrad cirkulation.

Infraröd bastu:
Infraröd bastu använder infraröda värmestrålar istället för uppvärmd luft. Dessa strålar tränger djupare in i kroppen och värmer upp den inifrån, vilket gör att temperaturen i rummet kan hållas lägre (mellan 40 och 60 grader Celsius). Dess mildare temperaturer gör det också mer tolerabelt för dem som kanske inte klarar av den höga värmen i en torrbastu.

Se intervju med en av våra nöjda kunder!

Vad andra säger om oss

Bastu i trä med ett svart bastuaggregat från Tylö och en vattenhink i trä

Renovera bastu - Bra att veta inför

Att bada bastu är känt för att ha flera hälsofördelar som avslappning och lindring av stress. Bland annat sägs det vidga blodkärlen, öka blodcirkulationen och sänka blodtrycket. Men för att detta skall kunna ske behöver bastun vara byggd på ett korrekt sätt, nedan är ett par punkter att tänka inför din renovering av bastun.

Takhöjden – En bastu skall inte ha för hög takhöjd, helst mellan 190-220 cm. 

Volym + material = Effekt – Detta innebär att materialvalet i bastun tillsammans med storleken är det som avgör hur svår bastun blir att värma upp. Stora ytor glas kräver exempelvis mer effekt för att värma upp. 

Placering av dörr – Dörren till bastun skall placeras på samma vägg som aggregatet, alternativt intilliggande. 

Att tänka på när du planerar din bastu!

Innan du påbörjar renoveringen av din bastu hemma är det viktigt att noga överväga några centrala faktorer för att säkerställa att resultatet blir både funktionellt, korrekt och njutbart. Framförallt för att underlätta processen när du tar in någon inför renoveringen av din bastu. 

Planera noggrant
Definiera dina mål med renoveringen och skapa en detaljerad plan. Överväg bastuns storlek, placering och önskad bastutyp för att säkerställa att renoveringen motsvarar dina förväntningar. Skall du genomföra en badrumsrenovering samtidigt är det viktigt att säkerställa planering av hela utrymmet görs.

Platsbyggd eller färdig byggsats
Det finns gott om färdiga byggsatser från Tylö, K-Rauta med flera när det kommer till bastu. Här är det viktigt att se sig för på marknaden eller ta hjälp direkt av oss för att se vilken lösning som är bäst anpassad för er yta. En platsbyggd bastu öppnar upp möjligheterna att bättre anpassa den efter tillgänglig yta. 

Är bygglov nödvändigt för bastubygget?

Normalt sett krävs inte bygglov när du bygger en bastu inomhus, förutsatt att bygget inte påverkar husets yttre. Men om du planerar att genomföra större förändringar i avloppssystemet, vattenförsörjning, eldstad eller skorsten, kan det vara nödvändigt att göra en anmälan till byggnadsnämnden i din kommun. Det är viktigt att avvakta med att påbörja bastubygget tills du har fått godkännande, eftersom det annars kan resultera i en byggsanktionsavgift.

Om du önskar en fristående bastu, även känd som bastustuga, behöver du enligt de gällande reglerna för attefallshus inte ansöka om bygglov för en komplementbyggnad på upp till 25 kvadratmeter på din tomt. Trots detta krävs en anmälan till byggnadsnämnden, särskilt om ditt bygge innebär installation av avloppssystem, vattenförsörjning, eldstad eller skorsten. När det gäller bastutunnor på tomten behövs varken bygglov eller anmälan.

Vi levererar

Projektledare

Våra projektledare kontrollerar varje kritiskt moment under projektets gång, då vi anser att det alltid är bra med fyra ögon på det arbete som utförts. Tjänsten syftar till att vara en extra trygghet för dig som kund.

Egenkontroller

Vi utför egenkontroller på samtliga arbeten. Dessa överlämnats till dig som slutkund i samband med avslutningsmötet. Så säkerställer vi kvalité genom hela projektet och erbjuder en transparens för dig som beställare. 

Hög tillgänglighet

Tillgänglighet, från start till mål, är någonting vi värdesätter högt och du kan alltid vända dig till oss med dina frågor och funderingar, eller bara för att stämma av hur projektet fortlöper.

Nöjda kunder

Vi på BOB Våtrumsrenovering strävar alltid efter att ha 100 % nöjda kunder. Kvalité är viktigt för oss och vi nöjer oss aldrig förrän du som beställare har fått precis det badrum som du drömt om.

Fasta priser

Vi lämnar alltid ett fast pris på de innehållet som står med i offerten. På så sätt blir det enklare om du till exempel ska planera för finansiering. Var noga med att läsa igenom offerterna du tar in så att allt du vill ha med ingår i offerten

Dokumentation

Med BOB Våtrumsrenovering kan du känna dig trygg, all nödvändig dokumentation överlämnas till dig som kund efter slutfört arbete! På så sätt kan du se att alla moment utförts på ett fackmannamässigt sätt.

Utbildningar

Vi håller oss ständigt uppdaterade gällande normer och regler inom branschen! Vi strävar efter att utvecklas hela tiden och ser till att hålla koll på trender och nya material som kommer ut på marknaden.

Rabatter

Vi erbjuder alla våra kunder rabatter hos våra leverantörer. Det innebär att du kan handla hela ditt badrum via oss, även materialet. Tala med din kontaktperson för att få veta mer.

Vanliga frågor & svar om basturenovering

En bastu placeras oftast nära badrummet eller nära utrymmen där vatten och ventilation är lättillgängligt. En vanlig plats är i källaren nära dusch- och omklädningsutrymmen för enkel åtkomst. Det är viktigt att välja en plats där ventilation och avlopp kan hanteras effektivt för att undvika fuktproblem.

Ja, det är viktigt att isolera en bastu för att behålla värmen och förhindra värmeutsläpp. En välisolerad bastu blir mer energieffektiv och bekväm att använda. Det rekommenderas att använda speciell bastuisolering för att säkerställa att den klarar av de höga temperaturerna och fuktigheten i en bastu.

Kostnaden för att renovera en bastu varierar beroende på olika faktorer såsom storlek, materialval, arbetskraftskostnader och eventuella extra funktioner. Generellt sett kan kostnaden för en basturenovering variera från några tusen till flera tiotusen kronor. För en exakt kostnadsuppskattning kan ni skicka in en förfrågan till oss på BOB Våtrumsrenovering.

Ja, bastupanelen bör behandlas för att skydda den mot fukt och för att förhindra mögelbildning. En vanlig behandling är att använda bastuolja eller annan olja för att ge panelen en skyddande yta och samtidigt behålla dess naturliga träkaraktär. Behandlingen hjälper också till att förhindra att träet torkar ut och spricker på grund av de höga temperaturerna samt fuktigheten i bastun.

Det bästa valet för virke till bastu är oftast lövträ, såsom al, asp eller ek, eftersom dessa träslag tål höga temperaturer och fuktighet. Det är viktigt att använda trä av hög kvalitet och bastuanpassat virke för att säkerställa hållbarheten och motståndet mot de extrema förhållandena i bastun.

Det går bra att välja större plattor också. Om du väljer att ha en avlångbrunn eller en hörnbrunn kan du gå upp mycket i storlek utan att behöva kapa ner plattorna. Det går även att kuvertskära plattorna på golvet om du väljer att ha en traditionell brunn.

Få din drömbastu

Vi hjälper dig med din basturenovering!