NYHETER

Förbered dig inför badrumsrenoveringen

Att renovera ett badrum för första gången kan vara både spännande och överväldigande. För att göra processen så smidig och framgångsrik som möjligt har vi satt ihop denna guide som tar dig igenom de viktiga stegen och ger dig konkreta tips att tänka på innan renoveringen sätter igång.

Steg 1: Planera och inspireras

Innan du börjar riva ut det gamla badrummet är det viktigt att du noggrant planerar och söker inspiration hur du vill att ditt badrum skall se ut. Här är några punkter att tänka på:

Budget: Bestäm en realistisk budget för din badrumsrenovering. Det kan vara svårt att uppskatta vad en renovering kan tänkas kosta, därför är det viktigt att du redan innan försöker sätta ett tak utifrån din egen budget.

Stil och design: Fundera på vilken stil och design du vill ha i ditt nya badrum. Bläddra igenom inspirationsbilder på nätet, Pinterest eller Instagram eller varför inte i klassiska magasin för att få idéer. Ta också hänsyn till stilen och hur ditt övriga hem ser ut.

Funktion och layout: Tänk på hur du använder ditt badrum och vilka funktioner som är viktiga för dig. Från avlastningsytor, till om du skall ha badkar eller dusch, till hur mycket förvaring som du tror att ni är i behov av. Ett badrum är vanligtvis en relativt trång yta där mycket skall få plats. Därför är planeringen av badrummet en av de viktigaste punkterna inför din renovering. Här får du självklart god hjälp från det företag du väljer att anlita. Men det är viktigt att tänka till och se över vad dina behov är.

Materialval: Få en känsla för vilka material som ni kan tänkas vilja ha i ert badrum. Samt om materialet på väggar skall skilja sig mot det material som placeras på golvet. Idag finns det ett brett utbud av materialval för att få just ditt badrum unikt. Här kan inspirationsbilder och “moodboards” underlätta för dig själv och det företag du i slutändan anlitar.

Belysning: Vilken typ av belysning vill du ha ditt badrum? Endast en taklampa eller badrumsspegel som lyser upp utrymmet. Vill du ha möjligheten att kunna justera ljuset med en dimmer? Belysningen är en central del i ditt badrum för att skapa rätt känsla och i längden för att kunna användas av dig som bor där.

Steg 2: Anlita professionell hjälp

Att renovera ett badrum involverar många olika färdigheter och kan vara komplicerat. Det är därför viktigt att anlita professionell hjälp för att säkerställa att arbetet utförs korrekt och enligt gällande säkerhetsstandarder. Ett våtutrymme som ett badrum eller toalett är det mest kritiska utrymmet i ett hem. Därför är det extra viktigt att se till att det är professionella hantverkare som utför arbetet.

En professionella aktör som skall hjälpa dig med ett nytt badrum skall kunna erbjuda dig nedan kompetenser:

Badrumsentreprenör: En erfaren badrumsentreprenör som specialiserar sig på våtrumsrenoveringar och kan hjälpa dig från planering, inspiration till projektledning av renoveringen. De kommer att kunna hantera allt från rivning till installation av rör och kakel.

VVS-installatör: En licensierad VVS-installatör kommer att se till att din nya VVS-installation är korrekt utförd och överensstämmer med lokala byggnormer.

Elektriker: Om din renovering inkluderar elektriska arbeten, behöver de ha en auktoriserad elektriker för att säkerställa att all elinstallation utförs säkert och enligt kod.

Steg 3: Förberedelser och tillstånd

Innan du börjar renovera ditt badrum, se till att du har alla nödvändiga tillstånd och att du har gjort nödvändiga förberedelser.

Byggtillstånd: Kontrollera med din lokala byggnadsmyndighet om du behöver några byggtillstånd eller tillstånd för din renovering. Bor du i en bostadsrättsförening kan det krävas ett godkännande från styrelsen för att genomföra en badrumsrenovering. Kontrollera alltid detta innan du sätter igång projektet.

Planering: När du har fått planering och tidsplan från hantverkarna som skall utföra renoveringen, kan det krävas extra planering från ditt hål. Är badrummet ert enda badrum, behöver ni se till att ha en tillfällig lösning för att utföra behov, dusch och tvätt av händer.

Skydda övriga områden: Se till att skydda övriga områden i ditt hem från damm och skador under renoveringen. Använd plastöverdrag för möbler och täck golv med skyddande material innan hantverkarna kommer första gången. Seriösa badrumsföretag skyddar detta innan de sätter igång, men det är alltid bra att göra det en gång för mycket.

När renoveringen väl har startat är det viktigt att du får löpande uppdatering från det företag du valt att anlita. Du som kund och ägare skall känna att du hela tiden har koll på projektet och en övergripande bild av tidsplanen.


BOB Våtrumsrenovering hjälper privatpersoner, företag och fastighetsägare med renovering av badrum i hela Stockholms län. Vårt geografiska område spänner sig med badrumsrenoveringar på Värmdö, till renovering i Södertälje och upp till Norrtälje.
Kontakta oss för ett kostnadsfritt hembesök!

Skicka in din förfrågan till oss idag!

Genom att klicka på skicka medelande så godkänner du våran privacy policy, du kan när som helst skriva till oss för att ta bort dina uppgifter.