NYHETER

Handikappanpassat badrum

Vad är viktigt att tänka på när du skall bygga ett handikappanpassat badrum? Om det finns handikappade i familjen som exempelvis sitter i rullstol eller om det finns äldre personer som har svårt att röra sig är en anpassning av badrummet centralt. Vi går igenom här vad som är viktigt i samband med en badrumsrenovering för handikappanpassning. 

Att skapa ett handikappanpassat badrum är avgörande för att möjliggöra en bekväm och säker användning för personer med olika funktionshinder. Till att börja med är det viktigt att se över vilken typ av funktioner som är viktigt att underlätta för individen. Är det exempelvis så att personen sitter i rullstol är det viktigt att tänka över hur personen kommer in i badrummet. Det innefattar bredden på dörren (80 cm minst) och att en rullstol enkelt kan rulla över badrumströskeln. Det finns ett brett utbud av hjälpmedel och innovativa vitvaror som kan integreras i ett handikappanpassat badrum för att ge användarna ökad självständighet och självförsörjning när de använder badrummet. Det behöver med andra ord inte vara krångligt att handikappanpassa ett badrum.

Ytor i badrummet

För att maximera tillgängligheten i ett handikappanpassat badrum är det viktigt att ha fria ytor framför viktiga badrumsenheter. Detta inkluderar toalett, badkar, dusch och handfat. Ett utrymme på minst 1,5 meter x 1,5 meter rekommenderas för att underlätta för personer i rullstol eller med rörelsehinder att vända sig och använda utrustningen i badrummet.

Anpassning ger ökad tillgänglighet

En viktig del av handikappanpassningen kan innebära att flytta badrummet till bottenvåningen för att öka tillgängligheten. Det är också viktigt att anpassa dörrar och eventuella trappor för att skapa en smidig transportväg. Genom att arbeta med erfarna badrumsrenoverare kan du säkerställa att alla aspekter av tillgänglighet beaktas.

Vitvaror och produkter

Väl valda vitvaror och produkter är avgörande för ett handikappanpassat badrum. Här är några punkter att överväga:

Toalett: Välj en toalett som sticker ut tillräckligt långt för att möjliggöra enkel förflyttning mellan rullstol och toalett.
Badkar: Om möjligt, välj ett badkar med låg kant eller öppningsbar lucka för enkel åtkomst för personer med rörelsehinder.
Handfat: Se till att handfatet är placerat på en höjd som är lämplig för sittande användning och att det finns tillräckligt med utrymme under för knäna för personer i rullstol.

Anlita badrumsföretag för att bygga ett handikappanpassat badrum

Genom att samarbeta med ett pålitligt badrumsföretag, som BOB Våtrumsrenovering, kan du få professionell hjälp och rådgivning för att skapa ett handikappanpassat badrum som möter dina behov och önskemål. Vi på BOB Våtrumsrenovering är här för att guida dig genom varje steg av processen för att skapa ett handikappanpassat badrum som är både funktionellt och estetiskt tilltalande. Kontakta oss gärna om du har några frågor eller behöver ytterligare hjälp!

Skicka in din förfrågan till oss idag!

Genom att klicka på skicka medelande så godkänner du våran privacy policy, du kan när som helst skriva till oss för att ta bort dina uppgifter.